Home >
Het schoonmaken van de gekweekte paddestoelen is zo gepiept. Verwijder het beetje aarde op de champignons of pied bleu’s met een paddestoelenborsteltje of een oude zachte tandenborstel. Gebruik geen water! Voor de andere gekweekte paddestoelen geldt: snijd een stukje van de steel af, eventueel wat zaagsel verwijderen (bij de nameco, piopino of de beukenzwam) en dan is het wel gebeurd.
De wilde paddestoelen, met name de cantharel, vragen echter wat meer geduld om ze schoon te krijgen (lees knarsvrij). Ga er bij zitten en blijf niet aan het aanrecht staan, dat verkort gevoelsmatig de schoonmaaktijd. Voor de geduldigen onder ons, maak ze schoon zoals beschreven bij de gekweekte paddestoelen. Dus, zonder water, met geduld, liefde en een zacht borsteltje.
Voor de mensen die echter niet zo geduldig zijn betekent sneller schoonmaken een consessie ten opzicht van de smaak. Verwijder de mosjes, naaldjes en takjes, snijd eventueel een klein stukje van de onderkant van de steel af als die wat zanderig is. Pak een vergiet doe de paddestoelen erin en zet ze onder de kraan, spoel ze kort en met veel water. Uit laten lekken en droog deppen of slingeren in een theedoek of (met de theedoek) in de slacentrifuge. Gelijk door de pan in.
De morielje is eigenlijk een van de weinige paddestoelen die met water schoongemaakt dient te worden. Het is onmogelijk het zand uit de ‘kamertjes’ te verwijderen zonder water.
Het slechtste wat men kan doen is de paddestoelen in een bak met water laten staan. Ze zuigen zich vol met het water dat er bij het bakken weer uitkomt. Knapperig aanbakken wordt dan een onmogelijke opgave.
www.paddestoelenkeuken.nl